Thursday, April 15, 2010

seniors talking!!!

hey.. this post is dedicated to all fist newcomer... recently, i had a chat with a fist senior.. i was at asking about the chance of getting to further study to overseas... this question is very famous in the forum that i made.. soo let us see.. shall we...

me: askum.. nak tumpang tanya kat sini.. kalau kita abis buat foundation dan dpt pointer yg bagus, kita boleh ke overseas ker.. ader senior yang dah gi overseas?? sorry banyak tnya(hah, being polite.. yeah rite)

II: biasenye kalo dpt 3.5++ boleh g oversea~yup..mmg da ramai senior yg g oversea~leh jgak bukak webpage kolej mara kuala nerang kalo nak tau.~but if xdpt 3.5 ..u still boleh smbung kat mane2 unikl

F.M.I: btul2...realitinya bergantung kpada budget dr mara, kalo ada diorang akan hantar, maaf la cakap pasal perkara budget, kita kena berpijak pd bumi yg nyata, dkat mana pon sama even bawah tajaan JPA...tp kalo tak dapat oversea pon kt UniKL pon ape kurangnyer?

me:
huhu... time kasih.. harapnye pun nak smbung kat MIAT jer.. lagi senang.. terima kasih membantu yer

F.M.I: orait, study la baek di MIAT, mana tau ada rezeki MIAT akan suggest nama utk sambung master oversea atas tajaan MIAT ke...mcam di MICET ada student 3rd batch msuk MICET sem satu diorng dpt offer dr MICET & MARA utk ke UK..

me: owh.. waa.. time kasih.. nak tanya lagi.. yg gi overseas tu, sebelum nie dieorg under SPC ker..maksud sy masuk foundation mmg dah jadi SPC.. kalau yang masuk terbuka cm sy nie ade peluang ke nk smbung overseas

F.M.I: SPC tu special kes yg dah interview MARA based on result SPM dan akan di-offer persediaan utk ke overseas di kolej mara lain atau di kolej tempat lain yg MARA pilih, kita ni semua terbuka...tak semua msuk foundation boleh dikategori sbgai SPC sbb tak semua result SPM ok, bercampur2...peluang tu based on offer dr MARA la...yg penting skarang study bg dpt result ok dlu, u skarang dah abes foundation batch 6 ke atau baru dapat offer foundation for next intake? tak dapat pg oversea utk degree , aim utk pg oversea utk master or phd..



soo.. that's it guys.. hope that can boost your spirit up to study harder and FLY~~~ LOL
BTW.. I GOT MATRIKS.. LOL.. i got at johor.. what?? am i wanna go?? of course not.. have devoted my loyalty to FIST KMKN.. LOL

7 comments:

LIPAA AZMAN said...

babe
do your best there

Fatin Fatihah said...

thanks thanks thankss

yaya adhs said...

beshnyee~~
goodlucks anyway! :)

Fatin Fatihah said...

hey.. don worry.. you'll get it.. InsyaALLAH

hiro said...

matrik kmkn?

Fatin Fatihah said...

nope2... foundation unikl kat kmkn

Anonymous said...

waaa i got there also..foundation..hope to see u there..^^-nadia